dimecres, 14 de novembre del 2012

RETAULE


Professora de retaule: Puri Martín Rivera

El meu objectiu als cursos de retaule és ensenyar que l'alumnat aprengui la tècnica del retaule tal i com es feia a l’època medieval, amb la diferència de que han de reflectir en la seva creació un fort impuls d’imaginació, treien el màxim partit possible a la tècnica sense límits d’expressió, i no oblidant mai d’utilitzar els daurats que tanta força tenien a la seva època.

La meva proposta és ensenyar un ofici... una tècnica que està passant a l’oblit, degut a que en aquesta societat en que vivim es volen resultats d’immediat tal i com s’obtenen amb altres tècniques, com a  la pintura acrílica o a l’oli, d’immediata execució.
La tècnica del retaule és minuciosa i no és una tècnica espontània. Tot suport necessita una preparació prèvia i s’ha de planificar abans per determinar l’ordre en què es realitzarà el procés.

M'agrada partir de que l'alumnat no té coneixements en aquest ofici, encara que hagin alumnes d'un nivell més avançat degut a  una constant continuïtat del curs.

Durant el curs es van a visitar exposicions, tallers d'artistes i altres que es fan en horari de classe si la pròpia activitat ho permet.


L’objectiu d’aquest any 2019-2020 és aconseguir que el procés sigui divertit i no estressant aconseguint un resultat satisfactori.

Hem Triat un dibuix que ens ha donat joc a fer una obra d’art d’acord amb uns principis estètics, amb colors vius.

 

La finalitat n’és obtenir una composició amb les formes, colors, textures amb els daurats i platejats que tant caracteritza el retaule, i així pintar el Caos a través de la interpretació d’aquesta tècnica.





En aquest curs 2016-1017 hem treballat el tema del BUIT.
Hem omplert d'imaginació i creativitat un espai BUIT de 70x70 cm en forma de mostrari, recobrint enterament la superfície plana amb un patró de figures, complint el requisit de que no quedin espais i que no es superposin les figures.

Al mostrari mostrem tot el que es pot realitzar amb la tècnica del retaule:

    Baix i alt relleu (gofrat), textures, llis, pintura temple d'ou, or fi, or falç sense oxidar, or falç oxidat per nosaltres al vapor amb sulfur amònic, or falç oxidat comprat, plata fina, alumini (plata falsa), plata oxidada per nosaltres al vapor amb sulfur amònic, plata oxidada comprada, coure sense oxidar, coure oxidat per nosaltres al vapor amb sulfur amònic, coure oxidat comprat, llamat, cisellat, bol.


En aquest curs 2014-2015, realitzarem un retaule del nostre ENTORN.

En una ciutat tant bonica com és Barcelona a cada lloc on hi poses la mirada, us agradarà fer-hi una fotografia o perdre'ns-hi amb un llapis i un paper.
Tota l'obra de Gaudí (la Sagrada Familia, el parc Güell, la casa Batlló, la Pedrera...) Altres edificis modernistes com; la casa Ametller, la casa de les Punxes i tantes altres.
La torre Agbar, L'arc de triomf, el monument a Colon...

Les magnífiques vistes des dels "bunquers" ens poden inspirar per fer un "skyline" (fotografies panoràmiques o silueta dels edificis més importants de Barcelona.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada